Når patriotisme trumfer historien

Ingrid Brekke journalist, utenriksredaksjonen

 

Oppdatert: 10.mai. 2016 22:08  Publisert: 10.mai. 2016 22:08

Følg Ingrid Brekke

X

Klikk følg-knappen for å bli varslet ved nye artikler. Artiklene vises under "Varsler" i høyremenyen når du er logget inn.

Du kan også velge å få varsel på:

Epost

Mobil (krever vår mobilapplikasjon)

 

Logg inn

X

Denne tjenesten er kun for abonnenter.

Abonnent?

Logg inn eller aktiver tilgang.

Ikke abonnent?

Kjøp abonnement.

Slutt å følge

X

Klikk på knappen for å slutte å bli varslet ved nye artikler. Du vil da også slutte å få varsler på epost eller push.

Endre innstillinger

 

Etter planen skulle det ambisiøse museet om andre verdenskrig åpne i Gdansk neste år og se slik ut. Men museet er ikke patriotisk nok for den polske regjeringen og har derfor en usikker fremtid. FOTO: Krzysztof Droszcz / TT / NTB Scanpix,

I den polske regjeringens historiebilde er det bare plass til helter og martyrer, ikke polakker som myrdet jøder under krigen.

- Vi kjempet aldri for et slikt Polen, sier den legendariske filmskaperen Andrzej Wajda i et ferskt intervju med den tyske avisen Die Welt. Wajda var med i Hjemmearmeen under den annen verdenskrig, i Solidaritet på 80-tallet og regnes som en nasjonalkronikør med sine filmer fra Polens historie. Det Polen han sikter til, er det nåværende, regjert av den nasjonalkonservative regjeringen som kom til makten i fjor.

Wajda var blant dem som reagerte da polsk stats-TV viste Oscar-vinneren Ida med tekstplakater i forkant som påsto at polakker i virkeligheten hjalp jøder under den annen verdenskrig og ikke deltok i forfølgelse av dem, noe som er et tema i filmen.

Martyrlandet

Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) har tradisjonelle verdier og identitetspolitikk høyt på dagsordenen. En historiefremstilling i PiS-ånd skal understreke at Polen er en helt spesiell nasjon, alltid på det godes side.

Da passer ikke fortellinger om polakker som myrdet jøder eller hjalp nazistene under krigen inn, slik innrammingen av Ida viser. Et annet eksempel er anklagene mot historikeren og Princeton-professoren Jan Gross, som etterforskes for å ha fornærmet den polske nasjon og ble forhørt i fem timer i Katowice i april. Han hevder at polakker drepte flere jøder enn tyskere under krigen, en påstand som treffer midt i det nasjonale selvbildet. President Andzrej Duda har også truet med å frata Gross den polske fortjenestemedaljen.

Gross har tidligere skrevet boken Neighbours, Naboer, der han beskriver hvordan polske landsbyboere massakrerte 1600 jøder i Jedwabne i 1941. Den skapte rabalder, men var også med på å øke forståelsen for krigens nyanser.

«Patriotisk oppdragelse»

Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen skrev nylig en artikkel om den russiske presidenten Putins femårsplan for «patriotisk oppdragelse av borgerne». Historien skal redigeres med formål å hindre en Majdan-revolusjon, og man går ikke av veien for regelrett forfalskning.

I Polen handler det mer om å velge bort det som ikke passer inn, en prosess som ligner på våre norske erfaringer: Hvor lang tid tok det ikke før vi kunne snakke ordentlig om nordmenns rolle i å sende norske jøder til utryddelsesleire?

Det tragiske med utviklingen i dagens Polen er at myndighetene faktisk ønsker å reversere den smertefulle prosessen en anerkjennelse av egen historie ofte er. Et eksempel på hvor langt man er kommet, er det storslåtte Polin-museet i Warszawa. Det har høstet internasjonal anerkjennelse for sin fremstilling av polske jøders historie.

Men nå stikker PiS-regjeringen kjepper i hjulene for et ambisiøst museum i Gdansk over den annen verdenskrig. Her skulle krigen fremstilles fra et mangfold av synspunkter og land. I stedet kommer et innadvendt og mindre museum om den tyske invasjonen av Polen og det som skjedde på Westerplatte i 1939, skriver den amerikanske historikeren Timothy Snyder i The New York Review of Books. Polen-kjenneren Snyder har for øvrig også sagt at dersom Gross fratas sin orden, vil han selv returnere sin i protest.

Spionen Walesa

Partilederen i PiS, Jaroslaw Kaczynski, har i likhet med fredsprisvinneren Lech Walesa sin bakgrunn fra Solidaritet, fagforeningen som sto opp mot kommunistregimet og bidro til Berlinmurens fall i 1989. Men Kaczynski mener at den fredelige overgangen til den nye tid foregikk på kommunistenes premisser, og at det derfor er først nå Polen kan bli et egentlig uavhengig land.

I dette bildet er ikke Walesa noen helt, men en spion for kommunistene. Dette er en gammel historie med et snev av sannhet: Walesa skrev ganske sikkert under på en avtale med sikkerhetstjenesten, men han ble neppe informant i praksis.

Regissøren Andzrej Wajda var selv aktiv i Solidaritet og reagerer sterkt på tilskitningen av vennen Walesa. - I dag finnes det minst to versjoner av historien: Den jeg så med mine egne øyne og dagens tolkning av den. Jeg vet hva som virkelig skjedde, og hvem som var helten, sier han til Die Welt.

Mye å være stolte av

Og polakker har jo all mulig grunn til å være stolte av det som virkelig skjedde, av de mange som faktisk hjalp jøder under krigen, av alle som kjempet heroisk mot nazistene og av Solidaritetsbevegelsen, som bidro til å velte kommunismen i Europa.

Formålet med PiS-regjeringens historiepolitikk skal være å øke patriotismen og styrke polsk kultur. Men hvis ikke et lands historiefortelling bygges på sannhetssøken, øker usikkerheten i det lange løp.

Det vi ser nå ikke et Polen som får en stoltere og klarere nasjonal identitet, men et Polen som blir sterkere splittet.

·       Inger Cecilie Stridsklev

Er Norge bedre enn Polen?
Norge har også to versjoner av historien, der ett sort/hvitt bilde fortsatt er dominerende fordi det har vært og er nesten umulig å komme til orde med upassende fakta. Derfor er det praktisk talt ukjent at manglende kommunikasjon har ført til det motsatte sort/hvitt-bildet, der sort hos de ene
er hvitt hos de andre. I en ukjent bok fra 1965 som forteller historien om en frontsøster (ikke NS) gift med en skipper som ble kidnappet av russerne og døde av det, står det at nordmenn etter krigen ble delt i to grupper: Helter og martyrer.
Inger Cecilie Stridsklev Kontaktperson for Vennetreff for NS-barn

les mer

cid:image002.jpg@01D1AB6D.F43C1BE0

Eirin Munkebye

Er Norge bedre enn Polen?

"Forat I ikke skal dømmes" av Oliver Langeland. FORTIET NORSK KRIGSHISTORIE.
I siste verdenskrig satte våre politikere verdensrekord i udugelighet. I 1940 hadde vi 450.000 kampdyktige menn som så 15.000 tyskere okkupere vårt land.
Hva var det egentlig som skjedde?
Milorgs D-13 major Oliver H. Langeland tar oppgjør med regjeringens forsvarspolitikk i forkant av 9. april og landssvikoppgjøret.
Vi gjorde gode og dårlige ting under okkupasjonen. Vi vant vår frihet for at andre kjempet, og landssvikoppgjøret var først og fremst et politisk oppgjør, ikke noe rettferdig rettsoppgjør.
I likhet med hans (Langeland) første bok "Dømmer ikke" ble denne boken for sterk kost.
Behandlet i Stortinget og inndratt ved dom. KRIGSHELTEN SKULLE KNEBLES TIL TAUSHET.

Norge har ikke mye å skryte av hva angår å forsvare sitt folk - medregnet sine norske jøder.
Intet er lært av historien. Pr. i dag er regjeringen i ferd med å begå samme/liknende fadese. Kritiske røster blir atter en gang, brakt mer eller mindre, til taushet.
Hvordan skal DENNE historien (en gang) fortelles?