![MS Theklas himmelferd, coverfoto](https://nsbarn.no/wp-content/uploads/2024/10/MS-Theklas-himmelferd.jpg)
- Innbundet
- 1997
- Norsk, bokmål
Denne boken handler om en ulykke som ikke kan ha hendt – men som like fullt fant sted knapt 4 måneder etter at freden brøt løs i 1945. En sivil tysk båt – M/S Thekla av Haren ved Ems – full-lastet med ammunisjon og sprengstoff gikk i luften. Ammunisjonen og sprengstoffet skulle dumpes på dypt vann. Ulykken ved Florø 1. september 1945 kostet 19 menneskeliv. Ti norske varetektsfanger, mistenkt for landssvik, seks sivile tyske sjøfolk, en britisk sersjant (som var jøde), en norsk vaktsoldat og en tolk omkom. I årene etter ble ulykken «glemt»; den er ikke nevnt i kilder det ville være naturlig å finne den i. Var «noen» klar over at «noe» ikke tålte dagens lys, og derfor Bevisst søkte å skjule sporene etter det som hadde skjedd? Nøyaktig 50 år etter ble det på ulykkesstedet holdt en minnegudstjeneste – den første gudstjeneste i Norge med båe protestantisk, katolsk og jødisk prest – for de 19 som omkom. Alle fikk minneord, og de pårørende kastet en rød rose på havet for hver av dem. Norsk, tysk og britisk flagg var heis. Denne boken handler altså om ulykken; om M/S Thekla og om hver enkelt av de omkomne, og en del av omstendighetene rundt ulykken. Forfatteren, Inger Cecilie Stridsklev (f. 1948), er utdannet lege. Hun ha m.a. undersokt belastninger og ettervirkninger på norske frontkjempere.
Det sunkne land - En Historie om en NS-familie, en fabrikk og et gravsted.
Av Inger Cecilie Stridsklev
- 2019
- Norsk, bokmål
Dette er min og min families historie. Det var en engelsk- og jødevennlig NS-familie som slet seg ut og ga en formue til beste for landsmenn i okkupasjonstiden. Etter at verdenskrigen var slutt opplevde de å bli straffet så hardt at selv jeg som ble født i 1948 fikk merke det. De ble satt i en håpløs økonomisk situasjon. Det ble desto verre fordi de i 12 år ikke kunne disponere fritt over det de tross alt skulle råde over. Det gjorde representanten for Erstatningsdirektoratet. De hadde med god grunn den beste samvittighet. Men de opplevde at illegale (ulovlige) handlinger ble legalisert og legale (lovlige) handlinger straffet etter «provisoriske anordninger»/lover som berodde på brudd på grunnloven og annen norsk og internasjonal lov. De opplevde seg som syndebukker for andre som hadde mindre grunn til god samvittighet enn dem. Jeg vet ikke om en eneste anklage mellom de to parter under annen verdenskrig i Norge som ikke er gjensidig. Forholdene ble heller ikke bedre av at de dømte ikke kunne la være å la det skinne igjennom at de opplevde seg som rettferdige i motsetning til sine dommere og andre myndighetspersoner. Jeg er beskyldt for å uttale meg mot bedre vitende, og at jeg «er i utakt med alt vi vet om NS». Tilsvarende ble min mor Lucie beskyldt for av en hovedfagsstudent hun var kilde for om det kristne fellesskap hennes far var med å danne i 1941-42 og som hun deltok i resten av livet. Hun var medlem av Nasjonal Samling fra 1936 og fylkesleder for NS-kvinnene i Telemark fra 1942 og stolt av det resten av livet. Sannheten er vel heller at jeg har kunnskap og erfaringer få andre har, og derfor er skeptisk til alt andre har lært og tror på.
![Det Sunkne Land, coverfoto](https://nsbarn.no/wp-content/uploads/2024/10/Det-Sunkne-Land.jpg)
![](https://nsbarn.no/wp-content/uploads/2024/10/200FrontkjempereForteller.jpg)
- 2022
- Norsk, bokmål
«No platforming» er ikke noe nytt fenomen. Det har frontkjemperne opplevd resten av livet. Her kommer 200 av dem for første gang usensurert til orde. Det de forteller, kan forklare hvorfor mange ikke har ønsket at deres synspunkt og opplevelser skulle bli kjent. Her forteller de om sin bakgrunn, utdannelse og yrkesliv før og etter fronttjenesten, hva de opplevde under Norges krig våren 1940 og deres reaksjon på det. De forteller om hvorfor de meldte seg, fronttjenesten og om forholdet til medsoldater av mange nasjoner, sivilbefolkningen og soldatene de kjempet imot. De forteller også om erfaringer ved arrestasjon og fangeleire både i Øst- og Vest-Europa og i Norge. De forteller om sitt møte med norsk rettsvesen, Norges Røde Kors, Kirken og samfunnet for øvrig. Mange forteller også om sitt forhold til egen familie på motsatt side. De forteller også om og i hvilken grad det ble forsoning i Norge etter Andre Verdenskrig. Her er også frontkjemperes reaksjoner på anklager om krigsforbrytelser.
- Innbundet
- 2013
- Norsk, bokmål
Her er endelig en oversikt over Norges historie der «Krigen», Andre Verdenskrig, settes i sammenheng med tiden før og etter, og der Norges historie ses i sammenheng med historien til Europa og resten av verden. Boken forklarer hvordan det for mange var logisk med helt andre konklusjoner enn de som har vært gjeldende i etterkrigstiden. Boken er full av sitater fra inn- og utland. Det foreligger en grundig innholdsfortegnelse. Boken egner seg som oppslagsbok for historieinteresserte. De fleste vil finne nye vinklinger på gamle spørsmål, og se årsaker og sammenhenger de aldri har tenkt på før. Det kan virke som om det i samfunnet har vært mer åpenhet for andre synspunkt enn de som kommer frem i denne boken.
![](https://nsbarn.no/wp-content/uploads/2024/11/bibokstenhansen.jpg)