Vennetreff for NS-barn er møter for etterkommere av medlemmer av Nasjonal Samling. Alle etterkommere er velkomne uavhengig av hvilke synspunkt de har på ethvert spørsmål og om de kjenner noen av oss fra før. Vi møtes 3-4 ganger årlig.

Møte 29.11.2024 med Sindre Lysø, Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945

29.11. hadde representanter for vennetreff møte med statssektretær Sindre Lysø som oppfølging etter rapporen Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945.

Fra: Inger Cecilie Stridsklev
Emne: Møte 29.11. med Sindre Lysø, Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945

Hei, her er departementets uttalelse og Vennetreffs reaksjon:

Nyhet | Dato: 29.11.2024

På oppdrag fra regjeringen Solberg har historiker Lars-Erik Vaale sett på hvordan myndighetene etter andre verdenskrig behandlet barn av foreldre med medlemskap i Nasjonal Samling (NS), og medlemmer av NS-ungdomsfylking (NSUF).

Rapporten er et viktig bidrag inn i en pågående debatt som nyanserer den historiske beskrivelsen av perioden som fulgte etter andre verdenskrig i Norge. Det gjelder særlig kartlegging av, og dokumentasjon på, hvordan ulike grupper ble behandlet av myndighetene og storsamfunnet på en mer kritikkverdig måte enn det som tidligere har blitt belyst.

Vaales rapport kommer i rekken av bidrag som viser hvordan myndighetene og det øvrige samfunnet hadde en mer fordømmende enn forsonende holdning til enkeltindividets handlinger under okkupasjonstiden.

Dette er dessverre ikke særegent verken for perioden etter andre verdenskrig eller for Norge som nasjon. Den fordømmende holdningen preger reaksjonsmønstre for hvordan mange samfunn i etterkant av krig og konflikt har behandlet de man mener posisjonerte seg feil eller utøvde kritikkverdige handlinger. Det er særlig uheldig når det går ut over barn og etterkommere.

Regjeringen mener det er viktig at vi som samfunn lærer av dette, og at vi fortsetter å jobbe for en forsonende holdning i møte med mennesker i etterkant av krig og konflikt. Vi må være bevisste, og der det er barn involvert må vi alle jobbe for å bidra til at de får trygge og gode oppvekstvilkår.

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/rapport-om-myndighetene-og-ns-barnene-i-norge-etter-1945/id2973527

Fra: Inger Cecilie Stridsklev
Sendt: tirsdag 3. desember 2024 14:46
Til: postmottak@kd.dep.noElin.Olsen@kd.dep.noSindre.Lysoe@kd.dep.no
Emne: Møte 29.11. med Sindre Lysø, Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945

Til Kunnskapsdepartementet ved Statssekretær Sindre Lysø

Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945

Takk for hyggelig og opplysende møte fredag 29. november 2024. Vi er også fornøyd med rapporten «Myndighetene og NS-barnene i Norge etter 1945» og at Kunnskapsdepartementet ved statssekretær Grunde Almeland hadde gitt Lars-Erik Vaale i oppdrag å utarbeide denne.

Som vi gjorde oppmerksom på, og dere viste forståelse for, er vi derimot ikke fornøyd med at departementet har besluttet at de ikke ville komme med en beklagelse overfor NS-barn, selv om rapporten konkluderer med at dette burde gjøres.

Dette tatt i betraktning, synes vi den tekst dere publiserte på regjeringens hjemmeside, er bra. Blant annet:

  • «Rapporten er et viktig bidrag inn i en pågående debatt som nyanserer den historiske beskrivelsen av perioden som fulgte etter andre verdenskrig i Norge. Det gjelder særlig kartlegging av, og dokumentasjon på, hvordan ulike grupper ble behandlet av myndighetene og storsamfunnet på en mer kritikkverdig måte enn det som tidligere har blitt belyst.»
  • «Det er særlig uheldig når det går ut over barn og etterkommere.»
  • «Regjeringen mener det er viktig at vi som samfunn lærer av dette, og at vi fortsetter å jobbe for en forsonende holdning i møte med mennesker i etterkant av krig og konflikt. Vi må være bevisste, og der det er barn involvert må vi alle jobbe for å bidra til at de får trygge og gode oppvekstvilkår.»

Vi har forståelse for de begrunnelser som ble gitt i møtet. Utredningens mandat gjaldt myndighetenes opptreden overfor NS-barnene, der NS-barn i hovedsak ble avgrenset til de som var aktive i en NS-organisasjon før eller under krigen. Dere påpekte i møtet at dere var bekymret for at en slik beklagelse dermed kunne bli oppfattet som en kritikk av rettsoppgjøret.

Vi påpekte at vi i Vennetreff for NS-etterkommere først og fremst er opptatt av nålevende etterkommere som stort sett er født etter krigen.  Som vi nevnte, kjenner vi til tilfeller der NS-etterkommere har blitt utsatt for ubehageligheter knyttet at deres foreldre, besteforeldre og endog oldeforeldre har vært med i Nasjonal Samling. Vi mener at det finnes gode nok dokumentasjoner for dette til at Regjeringen kan beklage.

Da det synes som det ikke er enighet om dette, foreslår vi at Vaales rapport følges opp med en utredning som tar for seg først og fremst andre nålevende NS- etterkommere og at den også inkluderer opplevelser som ikke direkte skyldes myndighetene. Det kan være faglige grunner for å dele disse i to grupper:

  • Født mellom 1933 (var tolv år i 1945) og 1945 (krigens slutt).
  • Født etter krigens slutt i 1945 og fram til våre dager.

Sitatene over viser også at dette vil være en naturlig oppfølging av Vaales rapport. Vi står gjerne til rådighet for å diskutere dette forslag nærmere, inkludert det som skal være utredningens mandat, framgangsmåter og faglige krav til utrederen(e).

Vennlig hilsen

Kontaktpersoner for Vennetreff for NS-etterkommere

Leif Runar Forsth, Oddvar Solbergs vei 170, 0973 Oslo tlf 476 37 280 leifrunarforsth@outlook.com

Rolv Olsen Holengutua 134, 2340 Løten tlf 91565706 jerven1941@gmail.com

Inger Cecilie Stridsklev Håvundvegen 125, 3715 Skien tlf 90192158 icstrid@online.no

Del artikkelen:

Flere artikler:

Norges skjebne under to verdenskriger

Her er endelig en oversikt over Norges historie der «Krigen», Andre Verdenskrig, settes i sammenheng med tiden før og etter, og der Norges historie ses i sammenheng med historien til Europa og resten av verden.

Send oss en melding